Roman Drnovec: režisér a producent pořadu Řemeslo nenahradíš

Tradiční řemesla dědů a otců pomalu umírají. Pořad „Řemeslo nenahradíš“ přináší divákům zajímavé a inspirativní příběhy lidí, kteří se rozhodli vyučit a živit řemeslem. Příběhy ukazují, že dělat řemeslo není ostuda, ani něco podřadného, ale má opravdu „zlaté dno“. Ať se jedná o instalatéry, elektrikáře, truhláře, štukatéry, skláře, malíře nebo kameníky.

Cesta k vlastnímu pořadu byla dlouhá a vedla paradoxně přes muziku. Roman se na vysoké škole věnoval své kapele The Travelers natolik, že studium nakonec nedokončil. Nelituje však ani jednoho rozhodnutí. Muzika ho totiž přivedla k videu a video k vlastní tvorbě.

“Asi jako každý filmař jsem začal točit na svůj foťák, snažil se prosadit vlastní nápady a snil o tom, že si touto činností budu jednou vydělávat. Přes firemní a PR videa jsem si vytvořil solidní síť kontaktů a bylo otázkou času, kdy se mi začali lidé ozývat sami. Díky tomu jsem stál u zrodu internetové televize o architektuře, kde jsem 2 roky působil jako ředitel a nabral další zkušenosti s vedením lidí i projektů. Když mě oslovila Prima DOMA, abych se zamyslel nad možným pořadem o řemeslech, neváhal jsem ani vteřinu.”

Jelikož Roman ve své sociální bublině řemeslníků moc neměl, musel sáhnout po jediném koho znal. Kameník Josef Hojdar byl ideální adept na pilotní díl. Mělo to však jeden háček. Žije a pracuje na chorvatském ostrově Brač.

“Následující den po schůzce s Primou DOMA jsme se s kameramanem Petrem Žižkou sebrali a vyrazili na 13hodinovou cestu do Splitu, odkud jsme se přesunuli na Brač. Tam jsem přišel na to, že ačkoliv jsme vytvářeli díl de facto na místě, jedná se o něco mimořádného. O řemeslu se toho sice točilo už hodně, ale ne tolik o těch lidech. A právě příběhy řemeslníků by měla znát celá země. A z toho mi logicky vyplynul i budoucí název pořadu.”

Řemeslo nenahradíš vidělo na kanálech Primy miliony diváků a první série s 29 řemeslníky si získalo nejen jejich srdce, ale hlavně respekt. Dnes už se na montérky nedíváme skrz prsty a mladí si uvědomují, že dobře ohodnocené uplatnění nenajdou jen mezi stěnami kanceláří, ale v dílně, ateliéru, nebo na stavbě.

“Práce na tomto pořadu mě naučila hlavně jedno. Řemeslo není bezmyšlenkovitá činnost. Tito úžasní lidé mají každý den jiný. Musí být kreativní jak ve své řemeslné činnosti, tak v komunikaci a organizaci. Leckdy jsou zároveň manažeři, obchoďáci nebo třeba účetní. Svou činnost však nenazývají prací, ale koníčkem, který je živí. Kdo z nás může o svém životě říct to samé.”

Silné příběhy provází celou sérii pořadu. Leckdy se však odehrávají i mimo oči diváků. Po odvysílání se nejednou stalo, že v době pandemie účastníkům vzrostly objednávky, které přicházely i z druhého konce republiky. Neuvěřitelně dojemný a skutečný příběh se stal u jednoho z účinkujících, který v pořadu vyprávěl o tom, jak ho otec inspiroval, aby se řemeslu věnoval.

“Až mimo kamery se svěřil, že se s tátou kvůli hádce už léta neviděli. Avšak po odvysílání jeho dílu se mu otec druhý den ozval, že byl dojat slovy svého syna v TV. Opět se setkali a napravili léta rozbitý vztah. To je úžasný důsledek naší práce. A takovým projektům se chci i nadále věnovat.”

Ponořte se i vy do světa řemesel na www.remeslonenahradis.cz a poznejte ho trochu z jiného pohledu.

Posted in Televizní a online pořady and tagged .