Fachmani: venkovní omítka

Investor Karel začne s Pepou prohlídkou toho, co už je uvnitř domu hotové – tedy vyvložkovaným a připraveným komínem, na který jsou již dokonce napojená kamna. Připravené je už i topení uvnitř domu, zbývá však ještě zapojit vodu.

Díky ukončení venkovních prací konečně dojde na dokončení domu zvenku, tedy na natáhnutí omítky. Stejně jako další vybavení domu, i omítka bude tzv. chytrá. V našem případě půjde o speciální druh do vlhkého prostředí, protože dům je poblíž řeky – omítka bude zabraňovat tvorbě nevzhledných řas na fasádě. Kromě umístění domu je při výběru nutné zvážit ještě barvu a podle ní si případně nechat dobarvit i penetraci, která musí pod fasádu samozřejmě přijít.

Po důkladném vyschnutí penetrace lze přistoupit k samotnému natahování. Ideální je začít špaletami a nadpražími u oken a dveří. Kdyby se totiž dodělávaly tyto plochy jako poslední, hrozilo by zašpinění velkých okolních ploch. Špalety a nadpraží je třeba nechat den vyschnout, až pak se můžete pustit do velkých ploch. Po namíchání dle návodu je třeba fasádu natahovat nerezovým natahovákem a směs po stěnách de facto stahovat a následně ji plastovým natahovákem točit. Dejte pozor na to, aby se na všech plochách a patrech točilo na stejnou stranu, přechody by totiž byly jinak viditelné. A samozřejmě si při celém procesu dávejte pozor na počasí, abyste se vešli do výrobcem určených teplot a na natahování vám nesvítilo přímé slunce, které by způsobilo přesychání. Déšť by vám naopak na čerstvé fasádě mohl zanechat stopy po špinavých kapkách.

Dojde i na obklady koupelen, kde je nejprve třeba zarovnat zdi a na podlahu a do sprchového koutu dát hydroizolaci. Na výběr je dnes celá řada vzorů i materiálů, pozor jen na to, abyste nezaměnili obkladové dlaždičky za podlahové. Pokládka samotná se správně začíná o jednu řadu odspodu výše a pokračuje směrem nahoru. Pak se položí podlaha, a až na závěr se dodělává samotná první řada dlaždiček, aby se k podlaze dala zaříznout. Zaspárovat můžete klasickou cementovou spárovačkou, která ale po pár letech změní barvu, nebo si lze vybrat epoxidovou. Tu najdete také v různých barvách, je odolnější proti plísním a vydrží stálobarevná.

Sledujte v úterý 30. března ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .