ROK 2020 NA PRIMĚ: SKUPINA PRIMA MÁ REKORD VE SLEDOVANOSTI, SLUNEČNÁ SE STALA FENOMÉNEM, CNNPRIMA.CZ MEZI TOP 6 ZPRAVODAJSKÝMI WEBY

Uplynulý rok přinesl skupině Prima rekordní sledovanost. V celodni dosáhla průměrný share 25,11 % (meziroční nárůst o 0,79 p. b.) v CS 15–69 let a 24,78 % v CS 15+. Historický úspěch zaznamenalo i obchodní zastupitelství Media Club, jenž v celodni zvítězilo ve všech cílových skupinách. Ve strategické cílové skupině 15–69 let mělo průměrný celodenní share 36,01 % (meziroční nárůst o 0,58 p. b.) a 34,17 % v CS 15–54 let. Seriálovým fenoménem se stala Slunečná, jejíž premiérové večerní díly v úterý i čtvrtek sledovalo průměrně 1 320 000 diváků v CS 15+. Skokanem roku v online prostředí se stal zpravodajský portál CNNPrima.cz, který v prosinci navštívilo téměř 2,5 mil. reálných uživatelů, a zařadil se tak mezi TOP 6 zpravodajských webů.

„Ač byl minulý rok pro všechny velmi obtížný a mnohdy jsme čelili v rámci vysílání, výroby pořadů i spolupráce s klienty nečekaným situacím, jsem rád, že pro nás dopadl velmi dobře a skupina Prima i Media Club posílily své pozice na trhu s reklamou. A díky úspěšným pořadům, jako například seriál Slunečná nebo Polda, se nám podařilo zvýšit podíl sledovanosti,“ říká Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Nejsledovanějším pořadem na Primě byl seriál Slunečná, který se zároveň stal nejsledovanějším dlouhoběžným televizním seriálem. Epizodu vysílanou v úterý 14. dubna si nenechalo ujít 1 625 000 diváků (share 35,63 %) v CS 15+. Seriál zazářil i na Instagramu, kde ho ke dnešku sleduje téměř 140 000 fanoušků. O tom, že tento profil lidi velmi zajímá, svědčí vysoký engagement rate – 35 % (lidé průměrně posílají 3 500 zpráv a 2 700 komentářů měsíčně). Mezi úspěšné počiny loňského roku se zařadil i letní hit Slunečné léto, který se udržel v trendech skoro dva týdny na českém YouTube, aktuálně má téměř 2 miliony video views. Ve videoarchivu Primy měla Slunečná téměř 23 milionů video views, každý díl průměrně sledovalo 123 782 diváků. Merchandising k tomu seriálu se stal jeden z nejúspěšnějších v historii televize.

Druhým nejsledovanějším seriálem byla čtvrtá série Poldy, kterou průměrně sledovalo 1 105 000 diváků (share 23,65 %) v CS 15+. Třetím nejsledovanějším seriálem byly Sestřičky, jež si pravidelně nenechalo ujít 734 000 diváků (share 17,55 %) v CS 15+. Také v loňském roce navázaly Sestřičky na osvětové kampaně Modrého kódu „Když jde o život“ a v rámci spotů protagonisté seriálu edukovali veřejnost, jak dodržovat hygienická opatření a jak se chránit před nakažením koronavirem. Prima a Sestřičky (Modrý kód) ve spolupráci s ÚAMK spustili tísňovou linku 1234, která pomohla veřejnosti zodpovědět obecné dotazy ke koronaviru. V neposlední řadě uvedla skupina Prima na podzim za podpory herců ze seriálu Sestřičky iniciativu Sestřičky sestřičkám, jejímž cílem je podpořit sestry v první linii, které jsou denně v kontaktu s covid pozitivními pacienty, neúnavně o ně pečují, a mnohdy tak samy riskují své zdraví.

Nejsledovanějším filmem na Primě byla premiéra filmu Ženy v běhu, kterou zhlédlo 1 350 000 diváků (share 38,07 %) v CS 15+. Druhým nejsledovanějším filmem byla také koprodukce – romantická komedie Bezva ženská na krku, měla 1 314 000 diváků (share 28,36 %) v CS 15+.

Loňským milníkem bylo spuštění CNN Prima NEWS

„Dalším naším významným highlightem bylo spuštění multiplatformního zpravodajství CNN Prima NEWS. Podařilo se nám sestavit téměř 100členný tým, vybudovat nejmodernější studio v Evropě a 3. května spustit kontinuální zpravodajské vysílání. Ve sledovanosti jsme poslední měsíce zaznamenali pozitivní trend, celkově měsíčně zasáhneme kolem 6 milionů lidí v CS 10+. Web CNN Prima NEWS se záhy dostal do TOP 10 zpravodajských webů a postavil se po bok ostřílených zpravodajských online matadorů,“ dodává Marek Singer.

V loňském roce se dařilo také tematickým kanálům skupiny Prima. V cílové skupině 15+ jejich share meziročně narostl o 1,09 p. b. na 12,69 % a v cílové skupině 15–69 let o 0,91 p. b. na 13,31 %. Mezi největší skokany patří filmový kanál Prima MAX (celodenní share 2,85 %), Prima KRIMI (celodenní share 2,94 %) a Prima LOVE (celodenní share 2,20 %) v CS 15+.

Rozkvět videoslužeb na iPrima.cz

V uplynulém roce měla iPrima rekordní návštěvnost, v průměru ji navštívily téměř 4 miliony reálných uživatelů, v prosinci to bylo dokonce 4 556 968 reálných uživatelů. Rekordní úspěchy má za sebou i web Prima FRESH, který v prosinci navštívilo 1 907 000 reálných uživatelů. Prima COOL v srpnu navštívilo rekordních 1 499 667 reálných uživatelů a Prima ZOOM měl nejvyšší návštěvnost (1 169 874 reálných uživatelů) v říjnu.

„Nárůst sledovanosti jsme zaznamenali také u videoslužeb skupiny Prima. Lidé na iPrima sledovali nejen to, co nestihli v televizi, ale také si oblíbili předpremiéry seriálů a možnost zapůjčení filmů. Vůbec poprvé jsme divákům umožnili, aby v iPrima Videopůjčovně sledovali o prázdninách další díly vlajkového seriálu Slunečná, které měly televizní premiéru až na podzim. Dále jsme zase pro ně připravili předpremiéry nového seriálu Einstein. Celkem jsme loni měli téměř 2 miliony zápůjček. Díky tomuto úspěchu jsme se rozhodli tyto služby nadále zkvalitňovat a rozšiřovat exkluzivní obsah pro registrované uživatele. V letošním roce bychom rádi ještě více rozšířili nabídku filmů a dětských pořadů,“ vysvětluje Marek Singer.

Průměrně bylo na iPrima 46 323 820 video views za měsíc. Kromě Slunečné si lidé oblíbili tureckou telenovelu Zasněná láska, seriál Modrý kód, Prostřeno! a pořad Ano, šéfe!. Nejsledovanějšími dokumenty byli Vetřelci dávnověku, Země: Území záhad a Utajené příběhy českých dějin. Mezi oblíbené filmy z videoarchivu patřily snímky Všechno nebo nic, Špunti na vodě a Když draka bolí hlava.

Červené tlačítko měsíčně zasáhlo více než 2 miliony diváků (2 105 368). HbbTV Aplikaci iPrima, která se v loňském roce dočkala nového vzhledu, měsíčně navštívilo téměř 550 000 diváků. Nové podoby se dočkala i mobilní aplikace iPrima, kterou si stáhlo již 135 000 uživatelů v Google Play a 45 000 uživatelů v App Store.

V iPrima Videopůjčovně byly nejoblíbenějšími předpremiéry Slunečné, Sestřiček a Modrého kódu. Nejpůjčovanějším filmem byli Vlastníci, dále to byly dokument V síti a filmy Ženy v běhu, Přes prsty a Ženská na vrcholu.

Novinky pro rok 2021

A jaké nové pořady plánuje letos pro diváky skupina Prima? „Kromě oblíbených seriálů Slunečná a Sestřičky, jejichž premiérové díly uvidí diváci od 11. ledna, se mohou diváci těšit na již dlouho očekávaný seriál Einstein, na nové epizody seriálu Polda a na šestnáctidílný seriál z venkovského prostředí Hvězdy nad hlavou. Nebude chybět ani nová seznamovací reality show First Dates,“ prozrazuje Marek Singer.

Na iPrima se mohou diváci těšit na neplacené předpremiéry pořadů Policie v akci, Prima Partička nebo na romantickou komedii Mr. Wrong.

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere, živě + TS0-3, ke dni 4. ledna 2021; Media Club nově počítán včetně Atmedia a AMC Networks; Sestřičky počítány za název Sestřičky i Sestřičky Modrý kód; NetMonitor, celkový zásah v populaci 10+ spočten podle E. J. Sainsburyho.

Zdroj: FTV Prima, spol. s r.o.

Posted in Aktuality, Tiskové zprávy and tagged , .