PRIMA: KAMPANĚ NA HBBTV MEZIROČNĚ VZROSTLY O 47 %

Skupině Prima v roce 2020 významně vzrostl zájem inzerentů o HbbTV platformu. Meziroční nárůst v počtu kampaní činí 47 %. V souvislosti s větším počtem odbavených kampaní se také zvýšilo využívání HbbTV Creatoru, který skupina Prima ve spolupráci s firmou Kinet poskytuje inzerentům zdarma. Počet zde vyrobených HbbTV aplikací meziročně vzrostl o 76 %. V listopadu uvedla Prima nový reklamní formát Splash screen – jedná se o exkluzivní plochu při spuštění aplikace.

Červené tlačítko na kanálech Prima vidí více než 2 miliony diváků. HbbTV aplikaci iPrima navštěvuje přes 550 000 diváků měsíčně. Mezi nejsledovanější patří podobně jako ve videoarchivu iPrima.cz seriály Slunečná, Polda, Sestřičky, dokumenty a filmové premiéry,“ říká Josef Stránský, ředitel technologií skupiny Prima.

„Na podzim letošního roku jsme uvedli nový reklamní formát Splash Screen, který má 100% vizibilitu. Jedná se o reklamní formát na úvodní obrazovce aplikace iPrima. Nejprodávanějším formátem v HbbTV nadále zůstává Switch-In. Tento formát v roce 2020 dosahuje průměrného CTR 2,3 %. Je možné jím zasáhnout až 300 000 unikátních diváků v jednu chvíli. Frekvence týdenní kampaně se obvykle pohybuje do tří zobrazení na unikátní přístroj,“ říká Petr Hatlapatka, vedoucí online prodeje společnosti Media Club, která obchodně zastupuje skupinu Prima, a dodává: „Letošním rekordním měsícem pro komerční kampaně bylo září, kdy kumulativní zásah přesáhl 36 milionů diváků.“

Dalším trendem v HbbTV je nárůst regionálně cílené inzerce. Stále častěji zde inzerují klienti, kteří cílí například pouze na Prahu, střední Čechy, Brno, nebo na užší a bonitnější příjmové skupiny. „Až polovina našich klientů, kteří cílí regionálně, pochopili, že televize je celostátní médium, ale díky využití HbbTV mohou komunikovat i lokálně s nižší rozpočtem, a přitom jsou vizibilní na televizních obrazovkách,“ dodává Petr Hatlapatka.

Na jaře, v době pandemie covid-19, využila Prima geo cílení, a zároveň flexibilitu a rychlost nasazení kampaní v HbbTV na podporu krajů a obcí. Nabídku na bezplatnou, regionálně cílenou informační kampaň zdarma využilo více než dvacet měst a obcí. Tyto kampaně zasáhly přes 3 000 000 diváků.

Kromě HbbTV Creatoru možnost s aplikací pracovat mnoha způsoby, využít videa, formátu soutěže, dotazníku a mnoha dalších možností. Tyto aplikace lze navrhovat tak, aby je bylo možné používat opakovaně, jen s výměnou grafiky. Mezi výrazné letošní kampaně patří launch nové příchutě Magnum Ruby, kde byl v aplikaci využit kvíz o hodnotné ceny. Diváci tak například tipovali barvu čokolády u příchutě Ruby, rok vytvoření, předchozí příchutě, hlavní ingredience atd. Další z povedených kampaní byla aplikace Coca-Coly, která vznikla na základě šablony z HbbTV Creatoru. V pozadí aplikace klient promoval soutěž s QR kódem, ve videookně pak odbíhaly partnerské recepty. Další letošní kreativní pro výrobu jednoduchých aplikací klienti využívají také výrobu složitějších aplikací na míru, kde je kampaní byla kampaň Českých drah promující novou aplikaci, s možností stažení přes QR kód přímo přes TV obrazovku.

„Červené tlačítko je také oblíbené u klientů z automotive segmentu, především pro posílení Brand Awarness. Letos jsme spolupracovali na kampani k oslavě významného výročí značky Volkswagen nebo na launchi nového modelu Enayq od Škoda Auto. Diváci tak například mohli prozkoumat exteriér i interiér auta, seznámit se s bezpečností, pohonnými jednotkami a dobíjením. A to vše z pohodlí obýváku,“ poukazuje na výhody Petr Hatlapatka a prozrazuje další letošní novinku: „Na začátku podzimní sezóny jsme poprvé pilotně zpracovali post buy kampaně společně pro HbbTV a TV kampaně. V případě zájmu ze strany klientů budeme tento projekt nadále rozvíjet.“

Zdroj: FTV Prima, spol. s r.o.

Posted in Aktuality and tagged .