Fachmani: omítky a obkládání krokví

V domě začíná fáze omítek. Firma nejprve vyspravila špalety a omítla menší plochy – na ty veliké totiž používá strojní omítačku. V celém domě by měla být jedna vrstva, s výjimkou míst, kde se budou zadělávat díry. Tam se bude vrstvit po 2–3 cm a každá vrstva jádrové omítky se bude muset nechat vyschnout. U sádrových omítek se dá udělat i 10 cm najednou, ale protože v domě byly omítky původně jádrové, firma je vyspravuje stejnou hmotou. Po omítnutí se pustí do štukování. Na akustické stěny pak přijde speciální hutná směs, aby držela co největší tlumení zvuku.

V podkroví se v rámci suché výstavby chystá nová akustická příčka. Ta bude z akustických desek, aby nepronikal zvuk z koupelny do ložnice. Na rastr je tak potřeba připevnit speciální akustické pásky, aby zvuk nerezonoval ani podlahami nebo zdmi.

Konečně dojde i na obkládání krokví – na staré trámy se udělají příložky, na které se bude šroubovat nové obložení v podobě prken. Nejvíc práce dají místa, kde se krokve sbíhají, jinak je obkládání celkem jednoduché. Na závěr se krokve spolu s palubkami na vnitřní straně střechy natřou, ale to až těsně před výmalbou interiéru.

Pepa se pojede podívat i na další variantu fotovoltaiky, tentokrát se systémem battery box. Ten umožňuje uložit elektřinu vyrobenou sluníčkem, a nevyužitou v domácnosti, do baterií na pozdější použití. Kapacita baterií se odvíjí od velikosti panelů na střeše i odběru domácnosti.

Po všech pracovních měsících vezmou Fachmani diváky na kompletní prohlídku domu, aby mohli sami porovnat, jak moc se stavba posunula dopředu.

 Sledujte v úterý 2. března ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .