Fachmani: nová okna a zateplení

Fachmani se dnes na úvod pustí do výběru zámkové dlažby. Investora Karla tak čeká rozhodnutí nad designem dlažby a jejím tvarem, návodem pro něj může být dlažba, kterou už navrhl projektant.

Střecha je hotová, a na řadu tak přijde instalace nových oken. Ta musí být hotová, než se bude dělat zateplení domu. Karel si nakonec vybral okna plastová. Při jejich instalaci se zevnitř i zvenku lepí na okna fólie – venkovní fólie je paropropustná, aby se ze spáry mohla dostávat vlhkost ven. Ta vnitřní je naopak parotěsná, aby se vlhkost zvenku nedostávala zpět do interiéru a byla utěsněná. Obě fólie navíc chrání instalační pěnu. Ostění se před lepením nesmí zapomenout napenetrovat. Karel dostane i instruktáž, jak o okna v domě v dalších letech pečovat, aby vydržela jako nová co nejdéle.

Konečně se začne řešit omylem vybouraný mramor v koupelně. Stavitel Josef Beneš ale Pepovi vysvětlí, že jeho vybourání vlastně není na škodu. V koupelně se totiž bude dělat nová hydroizolace, kterou se budou natírat nejen stěny, ale i podlaha. Starý mramor by tak sice ušetřil peníze, ale brzy by se kvůli němu objevily problémy.

Se zimou za dveřmi, novou střechou a novými okny zbývá ještě zateplit dům. Systém, který Fachmani vybrali, napomáhá k odejití přebytečné vlhkosti z domu i při následujících „mokrých“ stavebních pracích, jako je vylévání podlahy. Navíc je na něj možné získat dotaci Nová zelená úsporám. Zateplení se začíná pokládat odspoda domu buď na klasickou zakládací lištu, nebo na trámek. Samotné lepení by mělo probíhat vrstvou lepidla „v rámečku“ okolo desky a několika terči lepidla uprostřed. Celkově by mělo lepidlo pokrýt asi 70 % plochy desky. Samozřejmě je třeba dodržet klasickou vazbu jako u cihel. Pozor na lepení u oken – spára nesmí probíhat zároveň s parapetem nebo vrškem okna. Desky se mezi sebou už ničím nelepí, musí být na doraz a neměla by se mezi ně dávat pěna. Důležité je ale jejich zakotvení v rozích.

Sledujte v úterý 17. listopadu ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .