Fachmani: komínová vložka

Komín už je oplechovaný, na řadu tak přijde komínová vložka, respektive dvě – jedna na tuhá paliva (nerezová) a druhá na plynový kondenzační kotel (plastová). Pokud byste chtěli plynový kondenzační kotel i vy, ale nemáte komín, podle stavitele Josefa Beneše to nevadí – trubku můžete klidně vyvést podél stěny a pak ji jen zakrýt kastlíkem z nehořlavého materiálu. Na nerezové trubky, v případě, že zvolíte pevné raději než ohebné, bude možná třeba vyfrézovat komín, aby v něm dobře seděly.

Nezapomeňte, že průměr komínové vložky musíte vybrat podle kamen, a ta je tedy třeba zvolit úplně jako první. Pomůže vám v tom projekt, kde je vypočítaný výkon kamen vzhledem k novému zateplení a změnám na domě. Dále si musíte ujasnit, zda budete topit pravidelně, a především čím. Aby vám kamna vytopila dům tak akorát, je dobré volit kamna s regulací výkonu. A při výběru nezapomeňte vybrat také žáruvzdorný podklad pod kamna.

Kromě topení je v domě třeba na léto vyřešit i chlazení. Dnes je výběr opravdu široký – od klasických větráků a klimatizačních jednotek po nejmodernější stropní plošné chlazení. To funguje na podobném principu jako podlahové topení, jen rozvádí vodu studenou. Rozvody se ovšem dá i topit.

Investor Karel bude muset vyřešit i dočerpání úvěru na rekonstrukci.

Sledujte v úterý 16. března ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Aktuality, Televizní a online pořady and tagged .