Fachmani: interiérové dveře

Interiérové příčky už jsou téměř hotové, a tak investor Karel začne s pomocí odborníka vybírat interiérové dveře. Těm se v dnešní době meze téměř nekladou – vybírat můžete z klasických a posuvných v nejrůznějších vzorech a s různými částmi ze skla. Karel by do obýváku chtěl celoskleněné, aby bylo všude co nejvíce světla, a ideálně posuvné – podle odborníka u nich ale bude muset počítat s menším zvukovým útlumem. Dobrou zprávou naopak je, že dnes už se nemusíte u skleněných dveří bát, že je rozbijete, když do nich narazíte – sklo je totiž kalené a v tloušťce 10 mm i velmi odolné. V ložnici chce Karel co největší ticho, čemuž byl přizpůsoben i výběr materiálu na stavbu příčky. Aby zvuk neprocházel ani dveřmi, odborník mu doporučí běžné dveře do obložkové zárubně, kde se zavřou do těsnění. Ohledně designu jsou ideální dvě možnosti – sladit dveře s podlahou, nebo naopak vytvořit kontrast dveří a podlahy. Po naplánování designu dveří si firma projde stavbu a přeměří si stavební otvory připravené na dveře. Zkontroluje jejich velikosti s projektem i případné křížení otevírání dveří nebo jejich otevírání na vypínač.

Elektronický zabezpečovací systém je dobré nainstalovat už v průběhu stavby – nejen, že je to jednodušší, ale systém ochrání i drahé stavební náčiní, kterého je na stavbě spousta. Jeho výhodou je, že zůstane i po dokončení domu, jen se jeho centrála přesune ke vchodovým dveřím. Systém nabídne magnetická čidla v oknech, která zabezpečují okna proti vylomení, a zároveň díky nim můžete přes mobil i zkontrolovat, zda jste třeba nezapomněli otevřená okna. Samozřejmostí je pak kouřové čidlo. Napojit na systém půjde později i otevírání brány nebo vrat do garáže.

Práce na domě pokračují venku i vevnitř – našim Fachmanům se těsně před únorovými mrazy podařilo zasypat přívod vody. Ve sklepě se postavila nová příčka kryjící vstup ze zahrady a v kuchyni příčka oddělující spíž.

S postupujícími pracemi se Fachmani vrátí i do koupelny, kde byl na začátku (omylem) vybourán mramor. Se stavitelem Josefem Benešem se pustí do instalace odtokového žlábku pro sprchový kout, aby v koupelně nebyla nepraktická vanička. Nejlepší je mít žlábek předstěnový nebo stěnový, aby se spád dělal jen jedním směrem. Dále je důležité si rozmyslet hned na začátku, zda chcete, aby byl kanálek vidět, nebo ne. Rošt se tedy může vyplnit stejnou dlažbou, ze které máte podlahu, nebo je na výběr velké množství nerezových či skleněných mřížek. Důležitý je i materiál, ze kterého bude vnitřek žlábku – výběr máte mezi plastem a nerezem.

Sledujte v úterý 16. února ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .