RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ – medailonky našich tváří

Oldřich Navrátil: Průvodce pořadem

Diváci ho znají především jako tatínka v seriálu Bylo nás pět, vytrvalého nápadníka Emila Nádeníčka ve filmu Jak svět přichází o básníky nebo bezcitného správce panství ve filmové pohádce Anděl Páně. Oldřich Navrátil se však ujal i mnoha divadelních rolí. Hostoval v řadě divadel, jako je Ta Fantastika, Minor či Činoherní klub. V kondici se udržuje prací na zahradě. Vychutnává si přitom pohled na klíčící záhony a následnou radost ze sklizně. Kutění ovšem s radostí přenechává své ženě. Čerstvý vzduch si užívá nejen při zvelebování zahrady, ale také při trampování, které je jeho dalším velkým koníčkem. Celý život jezdím pod stan, samozřejmě vždy s kotlíkem na guláš, říká tvář pořadu Receptář prima nápadů.

Pavel Zeman: Prima NÁPADY

Redaktor, fotograf a kutil srdcem i duší, vyučený lesák a truhlář, již dvacet let krok za krokem fotograficky dokumentuje postupy svých realizací. Pavel má rád zvláště práci se dřevem, proto jsou jeho doménou drobné i větší truhlářské práce, ale také videonávody, recenze a testy nářadí. Umí vyrobit nábytek, ale i pergolu nebo zvýšené patro, a stejně tak je schopný navrhnout celý interiér. Jeho kutilské počiny zvládne podle návodu i začátečník vybavený jen základním nářadím. Má na kontě tři knihy a stovky návodů a postupů.

Jan Herman: Prima NÁPADY

Ačkoli žije již více než dvě desetiletí v Praze, vyrostl na vesnici, která ho důkladně proškolila  ve veškeré manuální činnosti. Jan je moderátor na svém místě, protože práce v dílně, na zahradě a v domě, včetně oprav aut a motorek jsou jeho největším koníčkem a životní vášní. Již řadu let pracuje v mediích, a to i na hobby pořadech, a proto spolupráci s Receptářem s radostí přijal.

Pepa Libický: Pepovy Projekty

Zkušený moderátor a šikovný kutil je autorem několika úspěšných televizních pořadů, například pořadu „Co bude dnes k večeři“, dále je autorem, dramaturgem a společně s Pepou Cardou i moderátorem hobby magazínu Kutilové. Jako autor a dramaturg se podepsal i pod prvních pět dílů pořadu Kutil Adam a pod pořad Rada za všechny prachy. V současné době také moderuje Víkendové ráno na Frekvenci 1. Jeho nespornou výhodou je kombinace moderátorského umu a šikovných rukou. Pepa využívá ve svých projektech i teoretické znalosti z oboru pozemní stavitelství, který vystudoval na stavební průmyslovce.

Jan Kopřiva: Zahrádkářská poradna

Zahrada je jeho hobby. Dlouholetý spolupracovník Receptáře je hrdým majitelem chalupy v Jizerských horách, kde pěstuje, co se dá, nejlépe za pomoci své oblíbené mechanizace, která usnadní dřinu a ušetří čas. Jan nedá dopustit na své vlastní brambory, jahody, rajčata, dýně a okurky. Jako autor či spoluautor má na svém kontě několik publikací pro zahrádkáře. S kolegyní Lídou Duškovou spolupracuje již téměř 30 let. Zkušenosti získané letitou praxí společně předávají na televizních obrazovkách, v rozhlase, časopisech i na přednáškách. Společným zájmem této dvojky je diagnostika chorob a škůdců rostlin.

Ludmila Dušková: Zahrádkářská poradna

Ludmila se k práci na poli a zahradě dostala díky studiu vysoké školy zemědělské. Práci na čerstvém vzduchu považuje za výbornou formu relaxace, která navíc přináší viditelné výsledky. Jak říká, není nic lepšího než si vypěstovat vlastní zeleninu, především brambory, bez kterých si nedovede představit překlenutí zimy. Ludmila působí jako zahradní specialistka v oboru semenářství a neúnavně se věnuje popularizaci zahradničení a flóry obecně. Je častým hostem rozhlasových i televizních pořadů, stejně jako moderátorkou odborných diskuzí při doprovodných programech veletrhů a výstav. Kromě škůdců rostlin jsou její specializací novinky v sortimentu osiv zeleniny a květin.

Šárka Rooya: Tvoření s Rooyou

Šárka Rooya žije tvořením od malička. Doma se neustále šilo, háčkovalo a pletlo, navíc celé dětství nepustila z ruky pastelky. V rámci základní umělecké školy si vyzkoušela spoustu dalších výtvarných technik, od linorytu přes suchou jehlu či různé typy batik. Šárka nakonec profesionálně zakotvila u korálků. V průběhu let 2008 až 2010 studovala u italského mistra Davida Penso na benátském ostrově Murano. V současné době tvoří skleněné autorské vinuté perle a šperky z nich. Vydává také korálkový čtvrtletník a provozuje e-shop s potřebami pro korálkování. Ve volném čase ráda šije, plete, háčkuje a kreslí si.

MVDr. Michaela Riedlová: Veterinární poradna

Michaela Riedlová již dvacet let pracuje ve své veterinární ordinaci v Praze, ve které se věnuje zdraví psů a koček. Tato práce je spjatá s radostí z uzdravování domácích mazlíčků, kteří jsou podle slov paní doktorky často zcela plnohodnotnými členy rodiny. Kromě léčení zvířat je její velkou vášní cestování. Po absolutoriu na vysoké škole veterinární si rok vydělávala na živobytí prací v prestižní dostihové stáji v australské Sydney a v roce 2003 absolvovala cestu kolem světa na stařičké plachetnici. S pořadem Receptář prima nápadů již před několika lety spolupracovala a moc se těší na nové díly.

Josef Beneš: Listárna

 Josef má 20 let praxe ve stavebnictví, kde si vyzkoušel různé pozice, od kopáče po manažera stavby zakázek do 50 milionů. Stavba je jeho práce i koníček. Když zrovna nestaví, vyvíjí aplikace, které zefektivňují vše kolem stavby. Aktuálně se zabývá inspekcí nemovitostí před koupí a je majitelem stavební firmy www.stav-idea.cz a společností www.vimovsem.cz a www.onlinestavebnidenik.cz. Firma www.vimovsem.cz získala speciální cenu v soutěži o nejvíce inovativní firmu Ústeckého kraje za rok 2019, a to zejména za aplikaci na řízení stavebních firem, která šetří peníze, zjednodušuje administrativu, zlepšuje komunikaci a umožňuje neustálý přehled o projektech. S touto aplikací Josef obsadil také druhé místo v Soutěži T-Mobile Rozjezdy. A nesmíme zapomenout ani na to, že je držitelem titulu mistra Evropy na skákacích botách!

Posted in Televizní a online pořady, Tváře Prima DOMA and tagged , .