Fachmani: pokládka podlahy

V podkroví se pokročilo k pokládání suché podlahy. Nejprve však bylo třeba vyrovnat podklad, tedy vysypat ho mnohohrany. Podsyp by měl mít minimální tloušťku 1 cm. Rozvody vody a elektřiny se dají do podsypu klidně schovat, elektrické kabely by však v tom případě neměly být ve svazku, ale jednotlivě. Na posyp přijdou roznášecí deska, kročejová izolace a sádrokartonové podlahové dílce. Ty je ještě potřeba k sobě slepit. A pak už stačí položit finální podlahovou krytinu.

Pepa už minule vyrazil na návštěvu domu s fotovoltaikou s battery boxem. Teď se zaměří na samotnou montáž systému a jeho nejlepší umístění v domě přesně podle vašich potřeb.

Podlahy se budou dělat i v přízemí, kde bude nejprve potřeba udělat vyrovnávací nivelační vrstvu. Před tou je třeba řádně zamést, ideálně i vysát, a pokud zůstává na podlaze stará krytina, tak ji důkladně odmastit. Betonové podklady je třeba napenetrovat, a pokud hodně sají, klidně i dvakrát. Pozor, penetrace musí pořádně vyschnout. U samotné nivelační hmoty je třeba opatrného míchání a přesného dodržení návodu dodavatele, aby měla takovou pevnost, jakou má mít. U stěn a dveří pak nezapomeňte na dilatační spáru, jednoduše jí dosáhnete za použití dilatační pásky. Do garáží a koupelen raději dejte cementovou nivelační hmotu, která lépe odolává vlhkosti.

Pepa se vypraví do míchacího centra v hobby marketu, aby vybral vnitřní barvy. Při výběru musí s odbornicí zohlednit i to, že barva se bude používat na stěny, kov i dřevo.

Sledujte v úterý 9. března ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .