Fachmani: instalace fotovoltaické elektrárny

Rekonstrukce není náročná jen pro investora a stavební firmu. Nezapomínejte, že spoustu nepříjemností způsobíte i svým novým sousedům. Je proto vhodné se s nimi seznámit a omluvit se. Nebo jako v případě našich Fachmanů poprosit o zapůjčení hadice s vodou, protože studna na pozemku stále ještě nefunguje.

Na stavbě začnou tentokrát práce pěkně od podlahy – nebo spíše od sklepa. V projektu je totiž zakreslen nový vstup do sklepa ze zahrady. Na ten bude třeba vybagrovat a zapažit díru k domu a následně probourat samotný vstup dovnitř. Dávejte si při kopání kolem základů dobrý pozor a kopejte vždy po částech, aby nedošlo k narušení statiky domu!

V rámci dokončování zateplení domu ukáže stavební firma, jak na lepení špalet kolem oken a dveří a instalaci systémových lišt. Ty by měly být skutečně všude – na každém rohu rohová lišta, na nadpraží okapničky, na oknech APU lišty a pod okny pak podparapetní lišty. A pozor, lepidlo patří pod lištu i přes ni. Důležité je nainstalovat i diagonály u rohů oken a dveří v místech největšího napětí.

Po položení nové střechy je čas na instalaci fotovoltaické elektrárny. Energie z ní se bude v domě využívat k ohřívání vody v bojleru. Vzhledem k rekonstrukci bylo na panely vše připraveno, ale pokud byste se chtěli do instalace pustit i na své střeše, nezapomeňte zohlednit její materiál, úhel, nosnost i budoucí využití energie. Důležité je vybrat vhodnou stranu střechy pro umístění panelů – ideálně jižní, ale lze využít i východní v kombinaci se západní. Pozor si ale dejte na stromy na pozemku – pokud by panely zastínily, fotovoltaika by samozřejmě nefungovala. Na koupi a instalaci je možné využít dotaci Nová zelená úspora. Samotná montáž probíhá na konstrukční lišty, na které se panely nasouvají. Dávají se těsně k sobě dle požadovaného výkonu. Od panelů vedou dva solární kabely, které jsou vhodnou cestou dotaženy do suterénu do technické místnosti, kde bude umístěn střídač – mozek celého systému.

Po návštěvě architekta začne investor Karel zvažovat změnu dispozice v přízemí – konkrétně propojení kuchyně s obývacím pokojem. Možnost rozhodnout o tom nakonec dostanou sami diváci, kteří mohou hlasovat na fachmani@primadoma.cz.

Sledujte v úterý 24. listopadu ve 22.50 na Primě

Hana Růžičková

Posted in Televizní a online pořady and tagged .